Turisme

A Rocallaura

Cliqueu al nom per sapiguer com arribar-hi.

ESGLÉSIA DE SANT LLORENÇ

Foto

Església dedicada a Sant Llorenç màrtir. 
L'edifici data del segle XV i en els seus inicis era d'estil romànic neogòtic tot i que amb les posteriors reformes, hi van haver alguns canvis i avui dia no se'n pot veure cap mostra.

Al 1892 es construí una façana nova i el campanar i al 1900 es construí el cambril per instal·lar-hi la Imatge de la Mare de Déu del Tallat. Està formada per una nau principal i dues de laterals amb una volta de creueria i el campanar és de base quadrada amb forma octogonal. Antigament, el campanar tenia una teulada de fusta en forma piramidal.


 

 

 

  

MURALLA DEL CASTELL

20201017_174021.jpg

Tot i que ja era una edificació defensiva totalment consolidada a finals del XI i que s'amplià entre els anys 1140 i 1150, dit castell és esmentat per primera vegada el 1194 , quan Ramon de Torroja i els seus fills Ramon i Huguet donen el delme íntegre de la vila de Rocallaura a favor del Monestir de Vallbona.

Declarat Bé Cultural dInterès Nacional.

Actualment només es conserven un portal, la casa del portaler i una part de la muralla.

CASA DEL PORTALER
Foto

Construït amb dovelles, formant un arc apuntat en una banda i una llinda de fusta per l'altra, és l'entrada al recinte emmurallat. A l'interior hi podem veure les marques del suport de la porta que el cloïa.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTIC ABEURADOR

20201024_104054.jpg

 

  

 

 

 

ANTIGUES ESCOLES

IMG_0338.JPG

Durant la Segona República, s'habilitaren les escoles a la planta baixa de la Casa de la Vila. Donat el gran nombre d'estudiants assistents, el seu emplaçament canvià al que avui és l'edifici situat al Carrer del Tallat. Aquest va acollir les escoles durant unes dècades i constava de dues aules separades, una per a nens i l'altra per a nenes. Després duns anys de deteriorament, s'està duent a terme la seva reconstrucció.

ANTICS RENTADORS

IMG_0318.JPG

La seva construcció data del 1912, quan s'inicià el procés de l'arribada d'aigua al poble des de la mina. Constava de dos dipòsits, un dels quals era per rentar la roba i l'altre per esbandir-la. El 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació.

  

 

 

CREU DEL TERME

20201017_173228.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

PLAÇA NOVA

IMG_0319.JPG

DIPÒSIT DE L'AIGUA

20201017_173257.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

FONT VELLA

IMG_20200517_184918_727.jpg Antigament al lloc on està situada la font Vella hi habia una entollada on sobreeixia l'aigua que s'escolava de les muntanyes que l'envolten. L'any 1806 es va construir un dipòsit amb una canella per on sortia l'aigua. A mitjan segle passat hi havia unes lloses plantades, entre la font i el camí, dotades de forats per fermar-hi els rucs quan s'anava a buscar aigua. Més endavant s'hi va instal·lar un abeurador, fet de peces de formigó, on s'abeurava el ramat de bens del terme. Després de successives intervencions, a la darreria del segle passat, es va crear l'espai enjardinat actual. Aquesta font mai s'ha vist estroncada. Encara avui hi ha gent dels pobles de la rodalia que vénen a buscar la seva aigua per al consum.

FONT DE LA MARE DE DÉU

Font que es troba als peus del Santuari del Tallat en el camí que duu a Montblanquet, en una excavació soterrada amb pedra picada que la recobreix i amb forma d'arc apuntat. 
Es creu que la construcció fou duta a terme en el mateix període en el qual es bastí el Santuari del Tallat, al segle XIV. 
A la paret del fons hi ha un gravat de la Mare de Déu.

SANTUARI DEL TALLAT

HISTÒRIA

El Santuari del Tallat data del segle XIV, concretament del 1354, quan es construí una església per part d'uns veïns de Rocallaura en honor a la Mare de Déu: l'església de Santa Maria del Puig del Tallat.  Tot i així, la primera vegada que el Tallat apareix en documents és a partir de l'any 1058.


El seu domini passà per diferents mans com Ramon Berenguer de Llorac o pel Monestir de Poblet, els monjos del qual hi visqueren fins el 1822, data en la qual l'abandonaren. A partir de les desamortitzacions de Mendizábal, el 1835, començà una època de destrucció i isolament com també amb la guerra civil espanyola, a partir de la qual el lloc esdevingué desnonat. 


El 1970 es va començar la seva reconstrucció per obra d'un grup de veïns Amics del Tallat els quals promogueren la seva rehabilitació i manteniment per tal de ser punt de peregrinatge per a moltes poblacions de l'Urgell i de la Conca de Barberà.

Per les restes que hi quedaren, com els murs i altres elements, es va poder descriure tal i com era: un edifici rectangular, amb una galeria d'arcades gòtiques, capitells decorats i amb la presència de la talla de la Mare de Déu del Tallat.

Al costat hi trobareu un observatori d'artilleria.

MIRADOR DE LA SERRA DEL TALLAT

Serra a 787m. d'altitud i des d'on es pot divisar part de la Conca de Barberà i de l'Urgell gràcies a la seva posició privilegiada. Està situada al capdamunt de la vall de Maldanell i fa de línia divisòria entre l'Urgell i la Conca de Barberà.

REFUGI ANTIAERI

18 bunker.jpg

Refugi / niu d'ametralladores de la guerra civil.