26° / 13° Poc tapat

Llocs d'interès

Principals punts d'interès de la població de Vallbona de les Monges

MONESTIR CISTERCENC DE SANTA MARIA

CONSULTAR HORARIS I NOVETATS A www.monestirvallbona.cat 

Declarat monument historicoartístic l'any 1931, aquest monestir és l' únic monestir femení de la Ruta del Cister.

Es tenen dades del 1153, en el qual hi havia una comunitat mixta que aplegà l'eremita Ramon de Vallbona. Uns anys després, el 1176, quatre monges vingudes del monestir de Tulebras, a Navarra, van establir-se en ell i s'uniren a l'orde del Cister. La primera abadessa fou Òria Ramírez.

El segle XVI, a raó del concili de Trento, que prohibia la despoblació i/o isolament dels monestirs femenins, es formà el poble de Vallbona de les Monges al voltant del monestir. Els habitants eren vinguts de Montesquiu, un poble avui abandonat, i de les contrades als quals les monges els donaren terres per cultivar i habitatge.

El monestir ha conservat la comunitat durant més de 850 anys amb excepció dels temps de guerra.

Aquest monument es caracteritza per haver ingressat moltes abadesses d'una alta categoria social, moltes d'elles procedents de la noblesa.

És repòs de les despulles de la Reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor i llur filla, Sança d'Aragó.

 

C/ Major, s/n

25268 Vallbona de les Monges
Tel. 973 33 02 66
Fax. 973 33 04 91
www.monestirvallbona.cat
vallbona@monestirvallbona.cat

 

L'HOSTATGERIA I EL REFUGI DEL MONESTIR. 

Reserves

618  876  004 - De dilluns a divendres,  de 10h  a 12h -   

hostatgeria@monestirvallbona.cat

ESPAI MUSEÍSTIC DEL CINEMA - COL·LECCIÓ JOSEP MARIA QUERALTÓ

Primer espai museístic a les Terres de Lleida on s'hi exposen més d'un centenar d'objectes relacionats amb el món del cinema i l'audiovisual des dels seus inicis fins l'era digital,  dins la col·lecció del Sr. Josep Maria Queraltó.

Tancat els dilluns i els dijous. * Tancat un (1) cap de setmana al mes: 29 i 30 de juny 2024* 

Enllaç blog Col·lecció Josep Maria Queraltó

ESPAI MONTESQUIU - ESPAI JOSEP JOAN PIQUER

Espai que dóna a conèixer les diferents etapes per les quals ha passat el poblat de Montesquiu, a 3km. de distància, i que representa els orígens de la població actual de Vallbona. A més, fa una especial menció a l'apartat dedicat a l'estudiós Josep Joan Piquer i Jover, qui indagà molt sobre Montesquiu i tot el territori dels encontorns.  

Tancat els dilluns i els dijous. * Tancat un (1) cap de setmana al mes: 29 i 30 de juny 2024* 

ESPAI MALDANELL - ANTIC MOLÍ DE BAIX

A la planta baixa de l'edifici, completament restaurat, hi ha la recreació d'allò que havia estat: l'antic molí d'oli de la cooperativa del poble. A més, hi ha un racó dedicat a la naturalesa, la biodiversitat, l'art de la pedra seca, els estimaocells de la Vall del Maldanell i la Serra del Tallat, on s'enclava la població de Vallbona.  

Horari: Visites guiades els diumenges a les 12:30h. Cal comprar l'entrada a l'oficina de turisme (973982500 - turisme@vallbonadelesmonges.cat )

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA

Església d'estil neoclàssic construïda a finals del segle XVIII fins al 1850 per l'arquitecte barceloní Josep Valls i Galí.

La façana es construí amb carreus de pedra provinents de Montesquiu i compta amb quatre pilastres adossades d'ordre jònic i amb tres rosasses, dues de les quals estan tapiades.

Compta també amb un frontó triangular sense cap decoració. El campanar està ubicat a la part esquerra de la façana i és de base quadrada i la part superior octogonal.

MOLÍ DE LA VINYA

Antiga premsa que pertanyé a les dependències del Monestir.

ANTICS RENTADORS/ESPAI D'INTERPRETACIÓ DE LA LÍNIA L2

Safarejos municipals que daten de l'any 1907. L'any 2007 es van rehabilitar. Actualment acullen un espai d'interpretació de la Línia de Defensa Republicana L2. Podem veure gràficament què era, què representava i què va suposar per Vallbona de les Monges i els voltants.

RUTA DE LA LÍNIA DE DEFENSA REPUBLICANA L2

Després de la caiguda del Front d'Aragó, l'exèrcit republicà va veure la necessitat de construir una línia des dels Pirineus fins a les Terres de l'Ebre per impedir el pas de les tropes nacionals cap a Catalunya. Es va idear la construcció de 6 línies consecutives, de la L1 a la L6.

No obstant, només es van arribar a edificar la L1 i la L2, de la Seu d'Urgell fins a Tarragona amb pas per Vallbona de les Monges. La seva construcció va ser l'estiu del 1938 per persones recloses al monestir i als diferents camps de treball instal·lats arreu, com als Omells de na Gaia, a 5 km de Vallbona. Tot i així, no va arribar a funcionar mai ja que en el moment de l'entrada de les tropes, la defensa va quedar inoperativa.

Aquesta ruta, doncs, recorre les diferents construccions que es van bastir: trinxeres, nius de fusellers, búnquers i observatoris dartilleria. El recorregut total és de 26'630km i es pot fer a peu, en BTT i/o en 4x4. 
Mapa Recorregut línia L2

ANTICS RENTADORS I FONT DEL RAVAL

Safarejos que daten de l'any 1923, restaurats cap al 2017, al costat de a la font que recull l'aigua de la mina, molt a prop dels horts propers a la riera i a tocar de les muralles de l'hort del monestir.

Tot plegat en un espai recollit, sota una pineda que cal recórrer per acabar la visita a la població.

FONT DE LA PLAÇA DEL MONESTIR

Font de 6'50 metres d'altura i de 2'80m. de diàmetre. És d'estil neoclàssic i té 8 raigs. L'aigua prové de la mina i abasteix l'abeurador i els safarejos del poble.

CREU DE TERME

Creu d'esti barroc del segle XVII que trobem a l'entrada de la població.