Informació del projecte “El bosc dels estilites de la ruta del Cister”

L’Ajuntament de Vallbona ha rebut la proposta per formar part d’aquest projecte autoritzant la col•locació d’una d’aquestes escultures al municipi i s’ha valorat positivament participar en aquesta exposició artística a l’aire lliure.
Estilita
Estilita

DIMARTS 09 FEBRER 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya col•labora en el finançament del projecte escultòric “El bosc dels estilites de la ruta del Cister” de l’artista Mateo Vilagrasa.

Aquest és un projecte escultòric en el paisatge de la ruta a peu o bicicleta que uneix els 3 monestirs - Poblet, Vallbona de les Monges i Santes Creus-, seguint els 3 trams del traçat del GR-175. Està format per un conjunt de 49 peces, els estilites, representacions de figures humanes col·locades sobre columnes, i construïdes en formigó armat, que d’aquesta manera configuren un bosc d’art. L'alçada total de cadascuna de les escultures és de 3,70 m, que és la suma de l'alçada de la columna (3,10 m) i la de la figura (0,60 m).

L'obra simbolitza i alhora ret homenatge als primers anacoretes, els primers religiosos que buscaven la perfecció i la comunicació amb Déu en la soledat, al marge de la societat, bé en edificis o cabanyes abandonades, els ermitans, bé en els arbres i sobre columnes, els estilites. La seva ubicació reprodueix el que podria ser el seu emplaçament original, com és la ruta dels monestirs. La ubicació de les escultures en l'espai rural respon al convenciment de Vilagrasa que l'art no és patrimoni exclusiu de les ciutats.

Així doncs, una d’aquestes reproduccions escultòriques la podrem observar en breu a la població de Vallbona de les Monges, al Passeig de Montesquiu, a prop de la creu de terme.

Document Actions